Over de namen Uphoff en Uphof in Nederland.

De namen Uphoff en Uphof komen niet veel voor in Nederland en daardoor zou je kunnen denken dat we allemaal vrij directe familie van elkaar zijn. Wel, dat is ook zo! Je bent vrijwel zeker een afstammeling van Johan Jürgen Uphoff, geboren in 1666 te Ankum in Duitsland.

De naam is Uphoff dus met tweemaal de F op het einde, maar al in april 1854 ging het kennelijk helemaal fout met de geboorteaangifte van Johannes Hendrikus, zoon van Johan Henrich Uphoff en Cornelia van Middelkoop. Het heeft geen zin te roepen: "Geef terug die f". Wat geschreven staat, staat nu eenmaal geschreven. Ook twee zusters van Johannes Hendricus werden ingeschreven als Uphof. Ach, een efje meer of minder...

Maar toch kan ik me enorm ergeren als lieden tegenwoordig onze naam verbasteren. Kijk, dat ik wel eens niet netjes schrijf waardoor de hoofdletter U ongelijke pootjes heeft, betekent niet dat er dan Liphoff staat! Ik denk dan altijd: "kun je niet lezen, ontiegelijke minkukel? Een kleine i heeft nog altijd een puntje en zie jij een puntje? Nou?"

En dan heb je van die doorgefourneerde analfabeten die er Ophoff van bakken, al of niet onder opvreten van de tweede f. Nee, dan mijn vader die het ongeveer zo verwoordde:

Maar er is één ding dat ge moet beseffen,
Het is met U en met twéé effen!

Helemaal gelijk had pa niet! Want je moet het echt niet wagen om een geboren Uphof op te zadelen met een tweede f. Overigens is de verbastering Ophoff ook in het verleden voorgekomen. in 1847 werd een Johanna Ophoff geboren als dochter van Bernd Henrich Uphoff en Johanna Margaretha Versteeg. Het meisje werd niet ouder dan 10 maanden, maar in 1850 kregen ze een zoon Gerardus Ophoff waarvan geen overlijdensdatum bekend is. Mogelijk stammen diverse personen met de naam Ophof(f) in Nederland van hem af.

Mocht een van jullie nu langzaam verwaand worden vanwege onze unieke naam, die anders dan ordinair Jansen of Pietersen nauwelijks in een telefoonboek te vinden is, dan moet ik je uit die mooie droom helpen. In Duitsland, en dan vooral met de driehoek Bremen - Hamburg - Hannover als epicentrum, bulkt het van de Uppies. In Achim bij Bremen kwam ik zomaar een Uphoffstrasse tegen. En dan hebben we Engeland nog. In het telefoonboek van Londen zijn hele bladzijden met Uphoff te vinden. Over de uppies in de Verenigde Staten hebben we het dan nog niet. Het stikt in de wereld gewoon van ons!

De herkomst van onze naam blijft gissen, maar kijken we naar het gebied waar hij het meest voorkomt, dan is dat ongeveer de huidige Duitse deelstaat Nedersaksen. En dat is dan weer ongeveer het vroegere koninkrijk Hannover dat tot het aantreden van Koningin Victoria werd geregeerd in een personele unie met Engeland. Zou dan het veel voorkomen van de naam Uphoff in en rond Londen daar iets mee te maken hebben? Ik heb geen idee.

Sommigen beweren dat de letters P en H als respectievelijk de cyrillische R en N gezien moet worden en dat we dus fonetisch zoiets als "oernov" zouden heten. Ik zou er als ik jullie was maar niet van wakker liggen.

Maar een van die Duitse leden van het geslacht Uphoff woonde in het midden van de 17e eeuw in Ankum, een plaatsje dat ik al kende ver voor ik enig idee had waar wij vandaan kwamen. Dat ik dat nu wel weet is het resultaat van intensief stamboomonderzoek. Nee, niet door mij, het zware werk is door Ton Uphoff gedaan.

In 1986 kreeg ik een brief van Ton Uphoff te Hazerswoude, met als bijlage het resultaat van zijn onderzoek tot dan toe. Nooit meer aan gedacht, je weet wel, drukke baan en zo... Maar na 22 jaar kwam ik plotseling die envelop weer tegen. Tegenwoordig hebben we internet en dus was Ton snel gevonden. De toenmalige student bleek inmiddels werkzaam als Fiscaal Econoom maar vindt genealogie (stamboomonderzoek) nog steeds een boeiende hobby. Zonder het jarenlange onderzoek van Ton zou deze site nooit tot stand zijn gekomen.