Ankum in Duitsland

Akum Bij Denekamp de grens over en dan als maar de Bundesstrasse 213 volgen door Nordhorn en Lingen tot de autobahn A1 en dan voorbij Bremen de afslag Bockel naar Zeven. Militairen en gezinsleden, ooit gestationeerd te Seedorf kunnen die route dromen. Maar wie geen haast had, verruilde de saaie B213 vanaf Lingen graag voor de gezelliger B214 en bereikte de A1 dan iets zuidelijker bij de oprit Holdorf.

Via de B214 voert de route door leuke stadjes en dorpjes. Ik kan ook de plaatsnamen vanaf Lingen tot aan de A1 nog slapend opdreunen: Freren, Thuine, Fürstenau, Ankum, Bersenbrück.

Ankum op de kaartIk was toen, jaren 70, volkomen onkundig van het feit dat uit dit Ankum van oorsprong de families Uphoff en Uphof afkomstig zijn. Hoe dan ook, het plaatsje met niet meer dan ruim 7000 inwoners heeft plotseling nog een heel andere betekenis gekregen.

In de stamboom van de familie komen we ook de plaatsnaam Rüssel tegen. Dat is nu niet meer dan een wijk of straat in Ankum, maar is mogelijke vroeger een afzonderlijk klein gehucht geweest. In Ankum komt ook nu (2008) de naam Uphoff nog voor..

Ook de naam van het naburig gehucht Woltrup, tegenwoordig een deel van Bersenbrück, speelt een belangrijke rol. Ton Uphoff:
"Vlakbij Ankum (je weet wel) ligt Bersenbrück op ongeveer 5 km. Een Ortsteil van Bersenbrück heet Woltrup en daar ligt de Uphoff, ofwel de boerderij waar wij onze naam aan ontlenen. Net als in Oost Nederland was het een gebruik om de naam van je boerderij aan te nemen. Lang geleden ben ik op die boerderij geweest en daar woont nog steeds een Uphoff!

Onze oudste bekende stamvader.

In dit Ankum werd in 1666 Johan Jürgen Uphoff geboren, de tot nu toe oudste voorvader die Ton Uphoff kon achterhalen. Opmerkelijk dat gedurende de 17e en 18e eeuw alle nakomelingen worden geboren te Ankum en daar hun leven slijten. Het zijn kennelijk boeren, gehecht en gebonden aan hun geboortegrond. In elk geval zijn het pas de zoons van Johan Gerd Uphoff en Anna Maria Gertrud Bertke die Ankum verlaten.